poniedziałek, 21 listopada 2016

Dlaczego warto jeść jabłka cały rok

Od jabłka wszystko się zaczęło. W raju, skuszona obietnicą węża, Ewa, podała go Adamowi.W baśni, królewna Śnieżka skusiła się zatrutym jabłkiem od Czarownicy. Te najpopularniejsze owoce, w kuchni polskiej znane są od najdawniejszych dziejów.

Jabłka, bez nich, chyba nikt nie wyobraża sobie dobrej szarlotki czy racuchów, soków, musów czy dodatku do pieczonego drobiu np. kaczki. Możemy wypróbować różne gatunki, zarówno bardziej kwaśne, słodkie, bardziej miękkie lub twarde. Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Mogą być podawane małym dzieciom, gdyż dosyć rzadko uczulają .Zawierają witaminy A, C, E oraz flawonoidy. Likwidują wolne rodniki, których organizmy: nałogowych palaczy, pracowników firm, zwłaszcza drukarskich i chemicznych, osób zestresowanych, zawierają w nadmiarze. Poprzez zawartość magnezu, dużej ilości potasu podnosi wydolność organizmu, likwidując skutki stresu i przepracowania.

Ich cenne substancje znalazły także swoje zastosowanie w kosmetyce. Dzięki kwasom owocowym, doskonale odmładzają, rozjaśniają skórę. Ocet jabłkowy pomaga zwiększyć połysk włosów, a nawet usunąć łupież.

Pomagają w chorobach takich jak paradontoza dziąseł, usuwając nieestetyczny kamień nazębny. Jednak nadmierne spożycie może przyspieszyć rozwój próchnicy, bo jabłka zawierają dość dużo cukru. Po ich zjedzeniu nie należy jednak myć od razu zębów. Warto przepłukać je wodą. Szczotkowanie mogłoby uszkodzić szkliwo.

Sprzyjają zachowaniu szczupłej sylwetki. Zawierają pektyny, które oczyszczają jelita ze złogów. Są lekkostrawne. Nadmiar może jednak spowodować biegunkę, ze względu na zawartość sorbitolu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz