wtorek, 29 listopada 2016

Histamina w pokarmach

Histamina, hormon tkankowy (neurohormon), mediator stanu zapalnego i alergicznego w organizmie człowieka. Już na początku XX wieku, na skutek intensywnych badań naukowych, odkryto mechanizm jej działania u ludzi. Największe stężenie występuje w płucach, skórze, błonie śluzowej nosa i żołądka. Występuje także w żywności, zazwyczaj na skutek działań fermentacyjnych, ale także w wolnej postaci. Najwięcej histaminy zawierają ryby, głównie śledzie i  makrele.

Pokarmy zawierające histaminę:

Czekolada, żółty ser, pleśniowy i topiony, ryby (zwłaszcza wędzone), musztarda, ocet, curry, anyż, gałka muszkatołowa, soja, wędzone wędliny, wieprzowina i wołowina, drożdże, pszenica, alkohole (piwo i wino), kiszona kapusta i ogórki, marynowane oraz konserwowe warzywa i owoce, truskawki, maliny, cytrusy, banany, pomidory, orzechy włoskie i nerkowca.

Toksyczność zależy od stężenia w danym produkcie i co ważne nie ulega rozkładowi po gotowaniu, pieczeniu czy smażeniu. Spożycie tych produktów może wyzwolić stan zapalny i alergiczny w organizmie. Osoby leczące się na alergię pyłkową lub zmagające się z alergią pokarmową powinni tych produktów unikać lub ograniczyć w znacznym stopniu. Zjadanie ww. pokarmów może spowodować zatrucie pokarmowe objawiające się mdłościami, biegunką, wymiotami, migreną, atakiem astmy, wysypką skórną, wysoką gorączką, spadkiem ciśnienia, anafilaksją a nawet śmiercią.
W reakcji alergicznej histamina rozszerza i zwiększa przepuszczalność naczyń żylnych, prowadząc do zmian skórnych, jak obrzęk, zaczerwienienie, wysięk ropny a także spadek ciśnienia tętniczego. Grozi nadkwasotą żołądka poprzez nadprodukcję kwasu solnego, a także poronieniem, gdyż wpływa na skurcze mięśni macicy, pobudzając je do pracy. Wywołuje astmę poprzez skurcz mięśni oskrzeli i może doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego, który jest bezpośrednim zagrożeniem życia, gdyż prowadzić może do braku tlenu w płucach. Leki antyhistaminowe (klemastyna, cetyryzyna, loratadyna, feksofenadyna, rupatadyna), oraz witamina C oraz witaminy z grupy B łagodzą nadmierne działanie histaminy. Istnieją jednak doniesienia, że loratadyna i feksofenadyna może prowadzić do zapaleń żołądka i łysienia. Cetyryzyna do zaparć i nadmiernego tycia. Klemastyna do silnej senności uniemożliwiającej normalne funkcjonowanie, zwłaszcza prowadzenia samochodów. Rupatadyna także jest oskarżana o nadmierne tycie i senność.

Nie ma leku idealnego. Każdy lek, nawet antyalergiczny może powodować reakcję alergiczną. Ziołowe leki, jak czarnuszka siewna i pachnotka zwyczajna mają słabe działanie przeciwalergiczne,  i jako leki naturalne także mogą być przyczyną uczulenia. Histamina uwalnia się także pod wpływem wysiłku fizycznego, stresu, silnego bólu, infekcji bakteryjnych i wirusowych. Każdy z nas jest swoim własnym lekarzem  i dietetykiem, jeżeli zauważymy po zjedzeniu danego produktu, sensacje układu pokarmowego, cierpimy na silną migrenę, wysypki na ciele lub świszczący oddech to musimy zmienić dietę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz