poniedziałek, 21 listopada 2016

Najlepsze źródła witaminy C na świecie

Nie każdy z nas toleruje sztuczną formę witaminy C, dostępną w tabletkach. Może powodować szereg skutków ubocznych, jak  nadkwasotę żołądka, zaburzenia pracy układu pokarmowego,  skórne reakcje alergiczne w postaci wysypek, pokrzywek. W prawie każdym owocu na świecie znajduje się jej naturalna i najbardziej przyswajalna forma.

Najwięcej witaminy C zawierają: acerola oraz jagody goi. Do diety obfitującej w tę witaminę należy włączyć także nie tylko owoce cytrusowe jak pomarańcze, grejpfruty, ale także żurawinę, dziką różę oraz rokitnik, pietruszkę, liście maliny, pieprz kajeński, jeżówkę purpurową oraz mniszek lekarski. Pomagają nie tylko przy przeziębieniu, ale także w profilaktyce. Nieodzowne w produkcji kolagenu, który jest budulcem skóry, kości, zębów, stawów. Hamują też rozwój reakcji alergicznych w organizmie osoby skłonnej do uczuleń.

Przyczyną niedoboru witaminy C jest: palenie tytoniu, zanieczyszczenie środowiska, nadużywanie leków przeciwbólowych, antybiotyków i nieodpowiednia dieta obfitująca w przetworzoną żywność.

Objawami niedoboru są: częste infekcje układu oddechowego, skórnego, krwawienie z dziąseł i nosa, sińce pod oczami, szkorbut- przy ostrym niedoborze, anemia, szybkie męczenie się, alergia.

Acerola to  jedno z najbogatszych źródeł witaminy C. To wiśnia, która rośnie dziko w Ameryce Południowej. Dostępna w dobrych sklepach zielarskich,  w  formie sproszkowanej,  w tabletkach lub w sokach i syropach. Zawiera flawonoidy i antocyjany, które hamują  jej szybki rozkład w układzie pokarmowym i wspomagają przyswajanie żelaza. Zmniejsza uczucie zmęczenia i podnosi odporność na ból i infekcję.  Reguluje cholesterol. Wpływa na syntezę kwasu foliowego. Obniża wysokie ciśnienie tętnicze. Pomaga w cukrzycy. Ułatwia wchłanianie miedzi z pożywienia.

Jagody goi (kolcowoju- mniej znana nazwa tego owocu) to jedne z najzdrowszych owoców świata. W medycynie chińskiej te “czerwone diamenty” są praktycznie lekiem uniwersalnym. Zawierają 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcze.  Zawierają także beta- karoten (w większej ilości niż marchew czy dynia)  i błonnik, który ułatwia trawienie. Owoce goi wpływają korzystnie na zachowanie zdrowego wzroku, wspomagają odchudzanie. Wzmacnia dzięki zawartości żelaza, oraz selenu który ma działanie antynowotworowe. Dostępne w sklepie ze zdrową żywnością w formie suszonej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz