niedziela, 13 listopada 2016

Naturalne antybiotyki

Występujące w  przyrodzie warzywa i zioła mają działanie podobne do antybiotyków. Są bezpieczniejsze i tańsze niżeli chemiczne substancje. W ciężkich infekcjach: przebiegających z wysoką gorączką, bólami głowy, gardła, zatok  tylko dobrze dobrany antybiotyk jest w stanie przywrócić chorego do zdrowia. W lżejszych przypadkach,  takich jak przeziębienie,  warto wspomóc się czosnkiem, chrzanem, tymiankiem, szałwią, bazylią, miodem, cebulą.

Już w starożytnym Egipcie używano czosnku jako lekarstwa na kaszel a nawet choroby płuc. Jest doskonałym środkiem antyseptycznym i grzybobójczym. Obniża poziom cholesterolu i nadciśnienie tętnicze.W średniowieczu wierzono, że ma moc odpędzania wampirów. Neutralizuje toksyny z owadów takich jak osy, pszczoły, komary, kleszcze! Czosnek ułatwia odkrztuszanie i obniża gorączkę. Zawiera związki siarkowe- allicynę oraz olejek, który działa podobnie jak aspiryna. Allicyna nie jest wchłaniana przez organizm i stąd wydziela się drogą oddechową.  Nie jest polecany alergikom,  małym dzieciom oraz osobom cierpiącym na nadkwasotę żołądka, choroby jelit i wątroby. Zapach czosnku, tzw. czosnkowy oddech, neutralizuje spożyte mleko lub czerwone wino, jabłko, ssanie plasterka ze skórki cytryny. Zawiera alergizujące metale ciężkie jak kobalt, nikiel i chrom a w śladowych ilościach, a ponadto potas, wapń, magnez, żelazo, miedź, selen, witaminy A, B, C, PP. Łagodzi ból zęba i ból ucha (jako tampon nasączony rozgniecionym czosnkiem).

Chrzan, mimo że to chwast, uprawia się go w celach spożywczych i leczniczych. Jest polarny od czasów starożytnego Rzymu i Egiptu. Jest odporny na zanieczyszczenia środowiska, Nadmierne spożycie grozi problemami gastrycznymi, jak niestrawność i nadkwasota. Rozgrzewa i działa bakteriobójczo. Obniża ciśnienie i pobudza apetyt (choć sam jest niskokaloryczny). Usuwa toksyny z organizmu. Wspomaga leczenie chorób skórnych, takich jak trądzik. Ma słabe działanie przeciwbólowe. Zawiera witaminy: A, B, C, E, PP, fosfor, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź, i siarkę. Zapobiega parodontozie i przyspiesza gojenie ran. Jadalny jest nie tylko korzeń, ale też młode pędy i kwiaty.


Zioła, takie jak,  bazylia i tymianek znane z kuchni śródziemnomorskiej, także posiadają właściwości lecznicze. Dodane do potraw, lub sporządzone w formie nalewek leczą zainfekowane gardło, zatoki, oskrzela.



W Indiach olejkowi z bazylii przypisywano magiczną moc wzmacniającą wiarę, empatię i rozsądek. Bazylia wpływa pozytywnie na florę bakteryjną jelit, zmniejsza nudności. Działa uspokajająco. Regeneruje drobne rany i zmniejsza trądzik. Tymianek także ma działanie antyseptyczne w infekcjach dróg oddechowych. Pomaga również w nieżycie żołądka i jelit oraz przeciwdziała biegunce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz