środa, 21 grudnia 2016

Czy olej i cukier może być zdrowy?

W każdej kuchni goszczą takie produkty jak: olej i cukier. Używamy ich do zarówno do pikantnych, jak i do słodkich potraw. Są składnikami ciast, sosów, sałatek, mięs. Dla wszystkich, którzy borykają się z uczuleniami lub chcą zmienić dotychczasowe produkty na zdrowsze muszą wiedzieć, że zdrowie zależy od naszego wyboru już podczas zakupów. Na półkach sklepowych piętrzą się produkty różnej jakości. Czy olej i cukier może być zdrowy? Oczywiście, że tak.


Polecam Olej wielkopolski nierafinowany, a to oznacza, że nie był poddawany obróbce chemicznej z wykorzystaniem szkodliwych substancji zwłaszcza dla Alergików Metalowców
Charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów Omega 3 i 6. Olej z rzepaku można stosować do smażenia, duszenia, pieczenia ryb, mięs, warzyw, ciast a także na surowo do sałatek.  Ma ciemniejszy kolor niż oleje rafinowane z rzepaku czy słonecznika. Właściwości Oleju wielkopolskiego nierafinowanego przedkładają się także na smak, zapach i kolor potrawy. Mięso zyskuje miodową barwę i naturalny aromat. Można go użyć także zamiast masła, czy margaryny do wyrobienia ciasta na pierogi lub do innych wypieków.









Kolejnym produktem, który warto spróbować jest Cukier brązowy Demerara który wyróżnia się brązowym kolorem i korzennym aromatem oraz lekko wilgotnymi kryształkami.  Jest nierafinowany i tworzony z trzciny cukrowej. Nadaje ciastom i deserom aromat i kolor. Niezastąpiony jako składnik ciast: biszkoptów, pierników, tart. Wraz z wanilią i cynamonem tworzy ciepłą mieszankę przypraw. Można nim słodzić kawę i herbatę oraz likiery alkoholowe.


*Życzę Moim Czytelnikom Udanych wypieków świątecznych!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz