sobota, 21 stycznia 2017

Estragon-niedoceniane zioło

Czy używacie w kuchni przyprawy, której dokładna nazwa brzmi bylica estragonu? Jeśli nie, to pora to zmienić. Urozmaica danie aromatem i ziołowym smakiem. Pochodzi z Azji, jak wiele ziół, ale głównie jest stosowana we Francji, Włoszech i Hiszpanii, więc typowo w klimacie śródziemnomorskim. Estragon jest używany nie tylko w kuchni, ale także w przemyśle farmaceutycznym oraz kosmetycznym.


www.pixabay.com/CC0 Public Domain


W kuchni francuskiej (przez wielu znawców sztuki kulinarnej) uważanej za najsmaczniejszą na świecie, zioła i przyprawy są używane niemal do wszystkich potraw (mięsa, zupy, ciasta). Estragon ma zastosowanie w daniach mięsnych, rybnych, pikantnych ciastach typu tarta oraz w kiszonkach (ogórki, kapusta, patisony itp.) W kuchni hiszpańskiej dodawany do ziemniaczanych dań. W kuchni włoskiej używany do dań z dodatkiem pomidorów oraz warzywnych zup.


Właściwości zdrowotne
Liście estragonu zawierają jod oraz witaminy A, B, C, sole mineralne, żelazo, magnez i wapń, olejki eteryczne i garbniki. Jest niezastąpiony w diecie bezsolnej (co ma istotne znaczenie dla osób leczących się na serce, nadciśnienie, nadkwasotę żołądka, migreny itp). Obniża ciśnienie tętnicze. Działa przeciwzapalnie. Ułatwia trawienie. Ma działanie antybakteryjne, odkażające, przeciwgrzybicze. U kobiet łagodzi PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego oraz reguluje cykl. Zmniejsza stany lękowe, depresyjne. Łagodzi nerwicę i nadpobudliwość. Zmniejsza zmęczenie, bóle i zawroty głowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz