wtorek, 21 marca 2017

Przyczyny chorób układu pokarmowego

Stres, zanieczyszczone środowisko, nadużywanie leków, nieodpowiednia dieta, alergie wziewne i pokarmowe oraz genetyka są odpowiedzialne za schorzenia układu trawiennego. Higieniczny tryb życia może zahamować rozwój choroby a nawet sprawić, że w ogóle się nie ujawni. Zespół jelita nadwrażliwego, nadkwasota, alergia, wrzodziejące jelito grube lub choroba  Leśniowskiego-Crohna to najczęstsze dolegliwości.
www.pixabay.com/CC0 Public Domain


Jeśli coś nas niepokoi w funkcjonowaniu układu pokarmowego (ilość i rodzaj wypróżnień, przewlekłe zaparcia lub biegunki, bóle brzucha, pieczenie w przełyku, skurcze żołądka lub jelit) udajmy się do lekarza. Popularna nadkwasota, nieleczona może prowadzić do nadżerek, wrzodów a nawet raka żołądka. Refluks, czyli cofanie się treści żołądkowej do przełyku, może drażnić górne drogi oddechowe i przyczyniać się np.do infekcji gardła.


Przy alergii pokarmowej niezbędne jest wykonanie testów w poradni alergologicznej, by mieć pewność, co nas uczula, i z czego musimy zrezygnować w codziennej diecie. Także nasze własne obserwacje są bardzo przydatne np. przy nietolerancji glutenu i mleka krowiego, należy je odstawić na 2-3 tygodnie. Nawrót dolegliwości po tym czasie może wskazywać na tę jednostkę chorobową. I tylko stosowanie odpowiedniej diety eliminuje nieprzyjemne dolegliwości.


Lekarze proponują badania: gastroskopię lub kolonoskopię. To dość inwazyjne badania z wykorzystaniem giętych rurek, kamerek itp. W przypadku celiakii to jedyny sposób by sprawdzić stan jelita cienkiego. Przy długotrwałych lub często nawracających biegunkach zwłaszcza z gorączką, z krwią i ogólnym osłabieniem organizmu, kolonoskopia wykaże, co się dzieje z jelitem grubym. Wykazać może stan wrzodziejącego jelita lub chorobę Crohna. Diagnostyka jest kluczowa, bo lekkie zmiany poddają się leczeniu farmakologicznemu, te zaawansowane interwencji chirurgicznej. Wczesne wykrycie oraz leczenie zapobiega przemianie w stany przedrakowe lub rakowe.
www.pixabay.com/CC0 Public Domain


Styl życia oraz dieta ma znaczenie we wszystkich chorobach układu pokarmowego, a zwłaszcza przy zespole jelita nadwrażliwego. Ograniczenie stresu i używek (kawa, papierosy, alkohol) oraz antybiotyków i leków przeciwbólowych jest podstawową profilaktyką. Przy wrażliwych jelitach nie należy spożywać tłuszczu zwierzęcego jak masło, smalec. Ograniczyć spożywanie nadmiernej ilości owoców-ze względu na  fruktozę, która sprzyja wzdęciom i biegunkom. Podobnie działają sztuczne słodziki dodawane do wielu potraw.  Warto uważać na kasze gruboziarniste. Nie należy wykluczać błonnika z diety, ale mieć na uwadzę, że jego większa ilość nasila dolegliwości, bo drażni ściany jelit, zwłaszcza gdy jest spożywany z małą ilością wody.

Rezygnując z leków syntetycznych stosowanych w leczeniu chorób układu pokarmowego, na rzecz ziół należy uważać. Stan zdrowia może się pogorszyć, dlatego nie róbmy tego bez wiedzy lekarza prowadzącego. Z pomocą i wiedzą lekarza zmniejszamy stopniowo leki i obserwujemy reakcję organizmu.  Włączając do leczenia zioła trzeba mieć na uwadzę, że nie należy ich łączyć z niektórymi lekami, bo można sobie poważnie zaszkodzić.  Czytajmy dokładnie opisy ziół, przeciwwskazania oraz interakcje z lekami syntetycznymi.

Zioła polecane przy skłonnościach do chorób układu pokarmowego

Rumianek-polecany jako lek rozkurczowy. Nagietek-działanie ściągąjące (pomocne przy biegunkach),ma także działanie antybakteryjne. Nasiona lnu pomagają przy zgadze i nadkwaśności, poprzez swoje działanie powlekające uszkodzoną lub podrażnioną błonę śluzową żołądka. Podobnie działa korzeń prawoślazu lekarskiego, lukrecja oraz wiąz amerykański. Na zaparcia dobrze działa korzeń lukrecji. Melisa polecana jest przy rozstroju żołądka na tle nerwowym. Przy nudnościach niezastąpiony jest imbir, czasem także cynamon a także nalewka z goździków, tymianku.  Przy wzdęciach pomocna jest mięta pieprzowa, ale może nasilać zgagę i nie jest polecana dla osób cierpiących na nadkwasotę żołądka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz